Istraživač Samy Kamkar je na ovogodišnjem Defcon sajmu predstavio Rolljam, uređaj koji je moguće sastaviti od komponenti u vrijednosti od svega 32 dolara, a koji omogućava otključavanje većine elektronskih brava za automobile i garaže, prenosi Engadget.

Rolljam funkcioniše na principu presretanja signala koji šaljete daljinskim za otključavanje brave na vašem automobilu ili garaži - par radio uređaja na Rolljamu će blokirati signal koji šaljete bravi, dok će treći uređaj snimiti poslani kod. Nakon toga, vaš daljinski će generisati novi kod za otključavanje (što je zapravo standardni vid zaštite od sličnih načina krađe kodova), koji će Rolljam također blokirati i snimiti, istovremeno emitujući prvi snimljeni kod za otključavanje brave.

Lopovi na taj način mogu zavarati kompletan sistem - brava na prvi pokušaj otključavanja neće reagovati, dok će nakon drugog pokušaja sve djelovati kako treba, a Rolljam će u međuvremenu lopovima obezbijediti kod koji mogu iskoristiti kako bi otključali vaš automobil ili garažu.

Rolljam je pri tome moguće postaviti u blizini automobila ili garaže kako bi konstantno i automatski prikupljao najnovije kodove, a prototip uređaja je uspješno testiran na modelima automobila nekoliko proizvođača, uključujući Volkswagen, Toyota, Ford i Nissan.

Proizvođači automobila su navodno već svjesni sigurnosnog propusta koji Rolljam iskorištava i neki od njih su već primjenili novi sistem koji generiše kodove koji imaju jako kratak "rok trajanja", a Kamkar je za Wired izjavio kako se nada da će detalji o Rolljamu natjerati i druge proizvođače automobila i garažnih vrata da što prije nadograde svoje stare sisteme i proizvode.

1/1