Već neko vrijeme se govori o tome da će Qualcomm 11. avgusta u Los Angelesu predstaviti svoj novi Snapdragon 820 system-on-chip, a kao prethodnica tome, danas su u medijima osvanuli neki novi detalji vezani za njega.

Naime, kineski analitičar Pan Jiutang nekako je došao do nekoliko dokumenata u obliku slideova vezanih za ovaj Qualcommov nadolazeći 64-bitni procesor, u kojima stoji da je ovaj namijenjen smartphoneima i tabletima visokih performansi, te da će imati procesor za 35% brži od svog prethodnika, Snapdragona 810.

Pored toga, Snapdragon 820 imat će i Adreno 530 GPU, koja pruža i do 40% bolje grafičke performanse. Brzine 3.0GHz, Snapdragon 820 napravljen je u 14-nanometarskom procesu, što bi trebalo rezultirati time da bude dosta efikasniji i hladniji u odnosu na prethodnu verziju.

Ovi dokumenti daju naslutiti da će novi procesor biti korišten u onim najskupljim smartphoneima i tabletima koji se očekuju u 2016. godini, ali sam Jiutang naglašava da bi se mogao iskoristiti i u Xiaomijevom Mi 5 smartphoneu, koji na tržište stiže već u decembru ove godine.

U martu ove godine, Qualcomm je za Snapdragone 820 najavio i Zeroth kognitivnu platformu za mašinsko učenje. Dotična bi trebala biti efikasnija u zaštiti korisničkih podataka od malwarea.

1/1