Twitch voditelj Trick2G, koji je imao nekih 800 hiljada fanova, promptno je suspendovan na ovom gameplay streaming servisu zbog nečega što su administratori sajta okarakterisali kao neslanu šalu. Naime, radi se o skeču u kojem je Trick2G na kraju svog streaming showa odglumio da je žrtva swattinga.

U spornom događaju, kojeg možete pogledati ovdje, sasvim je vidljivo da je riječ o šali – "policajci" nisu dovoljno opremljeni, a voditelj se smije.

"Znam šta sada govorite... "nije smiješno šaliti se sa swattingom!". Uvijek će biti onih koji misle da je samo njihov smisao za humor bitan i koji misle da ako nešto nije njima smiješno, onda nije nikome. Zbog toga nam je zemlja ovakva kakva jeste, zato što se plašimo spomenuti bilo šta što bi moglo biti kontroverzno." – kaže voditelj na svom blogu.

U Twitchu nisu htjeli komentarisati potez.

Swatting je inače omražena praksa pozivanja specijalne policijske jedinice drugima na vrata "iz šale". Pored toga što za mete šale to može biti opasno, ovakva praksa također bespotrebno angažuje vrijedne policijske resurse. U jednom takvom slučaju upravo na Twitchu, igrač Runescapea, Joshua Peters, morao je gledati kako mu policija drži uperenu pušku u mlađeg brata – i to pred 60 hiljada gledalaca.

1/1