Bliss je ujedno i najgledanija fotografija na svijetu, koju je vidjelo više od milijardu ljudi.

Jedna od najvećih asocijacija na legendardni Microsoft Windows XP OS koji još uvijek živi ali bez nedavno ugašene zvanične podrške, sigurno je fotografija službenog wallpapera sa zelenim brežuljkom i jarko plavim nebom prekrivenim oblačićima. No da li ste se ikad zapitali kako je ta fotografija nastala, te da li je produkt mašte, photoshopa ili to mjesto zaista postoji?

1/1

Fotografiju pod nazivom "Bliss" snimio je fotograf Charles O'Rear, a nastala je još 1996. godine u Kaliforniji, kada je O'Rear išao u posjet tadašnjoj djevojci. Prema njemu, on nije ništa više koristino nego kameru srednjeg formata Mamiya RZ67 i rolnu Fuji filma, a fotografija uopšte nije dodatno retuširana. Četiri fotografije nastale tog momenta, O’Rear je postavio na servis za licenciranje fotografija Corbis, čiji je jedan od osnivača Bill Gates. Microsoft mu je ponudio jedan od najvećih iznosa ikad plaćenih za jednu fotografiju, a ugovor neomogućava otkrivanje iznosa o kojem je riječ. Također, O'Rear žali što je prihvatio jednokratnu isplatu za ovu fotografiju, umujesto uređenja ugovora koji bi mu omogućio da značajno iskoristi masovnu izloženost fotografije očima javnosti. Bliss je od tada postala najgledanija fotografija na svijetu, koju je vidjelo više od milijardu ljudi, a Charles O’Rear ima teoriju da će za pola vijeka svako ko danas ima 15 godina još uvijek moći prepoznati ovu fotografiju.

U čast ostavštini ovog fotografa, Microsoft je napravio i video koji otkriva priču koja stoji iza ovog kultnog brežuljka.