Facebook je sinoć objavio kako je završio sa radom na svojoj bespilotnoj letjelici Aquila, namijenjenoj za pružanje Internet pristupa u područjima koja nemaju standardni pristup mreži svih mreža.

Aquila ima raspon krila veći od Boeinga 737, ali je od njega lakša čak stotinu puta zahvaljujući svom "unikatnom dizajnu" i kosturu od karbonskih vlakana. Pored toga, vrijedi istaći kako će se ovaj drone napajati solarnom energijom zahvaljujući solarnim panelima instaliranim na njegovim krilima, te kako bi u zraku mogao ostati i do 90 dana, tokom kojih može pružati Internet pristup ljudima na tlu i sa visina od 18 do 27 kilometara.

A osim što su priveli kraju rad na prvoj verziji Aquile, iz Facebooka su se pohvalili kako je njihov tim za razvoj komunikacionih lasera uspio dizajnirati laser koji može slati podatke brzinama i do nekoliko desetaka gigabita u sekundi - i to visokom preciznošću sa više od 16 kilometara.

Facebook će nove lasere uskoro testirati u stvarnim uvjetima, a kada završe rad na njima, koristiće ih za međusobno povezivanje svojih letjelica, ali i za njihovo povezivanje sa tlom kako bi stvorili mrežu kojoj se može pristupiti i u najudaljenijim krajevima svijeta.

1/1