Antivirusna kompanija Symantec objavila je izvještaj o hakerskoj grupi "Black Vine", za koju tvrdi da stoji iza napada na veliku američku kompaniju za pružanje zdravstvenog osiguranja, Anthem. Black Vine hakeri su ukrali podatke o više od 80 miliona pacijenata.

Radi se o najvećem cyber napadu ove vrste u Sjedinjenim Američkim Državama, a prvi put smo o njemu pisali u februaru ove godine, kada nije bilo jasnih pokazatelja ko tačno stoji iza napada.

Vjeruje se da su neki od članova Black Vinea povezani sa kineskom IT kompanijom Topsec. To bi objasnilo činjenicu da ovi hakeri imaju na raspolaganju dovoljno sredstava da mogu sebi priuštiti redovnu nadogradnju malwarea kojeg koriste u napadu – takve nadogradnje im pomažu u zaobilaženju antivirusnog softvera.

Velika većina, odnosno 82 posto napada koje je ova grupa izvršila usmjerena je protiv američkih kompanija, uključujući i one tehnološke te finansijske. Naprimjer, jedna od meta je bio proizvođač plinskih turbina Capstone Turbine, a u svojim napadima, hakeri su koristili propuste u Internet Exploreru.

Kompletan Symantecov izvještaj o ovome možete pročitati ovdje.

1/1