U maju je Lockheed Martin otkrio da NSA ima sistem identifikacije Internet korisnika na osnovu načina na koji diraju touchscreen. Sada je slična tehnika namijenjena otkrivanju identiteta ljudi na osnovu njihovog korištenja tastatura postala problematična zbog toga što može dovesti do razotkrivanja korisnika anonimizirajućih servisa poput Tora.

Naime, iako prosječan korisnik možda misli da se njegovo kucanje na tastaturi ne razlikuje mnogo od kucanja drugih ljudi, postoji mnogo varijacija u tipkanju koje je moguće izmjeriti. Dužina pritiskanja određenih tipki, vremenski razmak između njihovog pritiskanja i slične stvari moguće je računarski analizirati te na taj način profilirati "anonimnog" korisnika, odnosno uzeti njegov digitalni "otisak prsta". Ova metoda otkrivanja identiteta mete, naravno, važi i za pisanje na virtuelnim tastaturama preko touchscreena.

Da Tor ne može zaštititi korisnika od ovakvog profiliranja, potvrdila je Runa Sandvik, jedna od developerki servisa, o kojoj ste mogli čitati u jučerašnjoj vijesti o hakiranju pametnog snajpera.

Jedno od rješenja ovog problema bi mogla biti Chrome ekstenzija "Keyboard Privacy", djelo sigurnosnog stručnjaka Paula Moorea. Dotična uvodi malu odgodu slanja otkucanih znakova sajtovima, što može omesti detektovanje obrazaca kucanja. Ovom ekstenzijom smanjuje se vjerovatnoća identifikacije na osnovu tipkanja sa 82 posto na svega 3 posto.

1/1