Kompanija Tracking Point je poznata po tome što je uspjela napraviti navođene snajpere sa naprednim sistemom nišanjenja koji i amaterima omogućuje da gađaju kao profesionalci. Sistem u snajperima se oslanja na bežičnu konekciju i radi na Linuxu – sve do sada, ove pametne puške su važile kao sredstvo apsolutne dominacije na potencijalnom ratištu i kao strah i trepet za one koji bi im se mogli naći ispred nišana.

Međutim, kako prenosi Wired, sigurnosni stručnjaci Runa Sandvik (zanat ispekla radom na Toru) i Michael Auger hakirali su Tracking Point TP 750 snajper. Pušku su udaljenom kontrolom uspjeli zaglaviti, te joj promijeniti metu, automatski pri tome preusmjeravajući oružje u trenutku ispaljivanja metka.

Napad je moguće izvršiti pomoću propusta u softveru korištenom unutar sistema ove puške, čiji jedan primjerak košta 13 hiljada dolara. Da bude interesantnije, neki od propusta su banalni; naprimjer, mrežne mogućnosti ovog snajpera zaštićene su defaultnom lozinkom, što svim potencijalnim napadačima omogućuje lagan root pristup njenim sistemima. Vješt haker tada može preko API-ja puške izmijeniti parametre ciljanja i funkcionalnosti oružja.

"Možete stalno zavaravati korisnika snajpera tako da oni uvijek promaše pri pucanju" – rekla je Sandvik.

Više o ovom otkriću Sandvik i Auger će govoriti na Black Hat konferenciji u Las Vegasu.

Ova vijest stiže nedugo nakon izvještaja o mogućnosti hakiranja modernih automobila. 

1/1