"...Is a contract is a contract"

Jedan od poteza kojima je, sada već bivša Ouya Android mikrokonzola, pokušala privući nezavisne dizajnere je bio "Free the Games" fond za one koji na Kickstarteru prikupe 100 hiljada dolara. Ouya bi takvim dizajnerima dala dodatnih 100 hiljada dolara kako bi mogli lakše završiti svoju igru.

Međutim, mnogi dizajneri taj novac nisu primili.

Među njima je i dizajner Matt Gilgenbach, o čijoj smo novoj horor igri nedavno pisali (Devasted Dreams, nažalost, sporo napreduje na Kickstarteru, ali uvijek vam ostaje demo).

Ouya je od isplata pokušala pobjeći dodavanjem stavke o jednostranom prekidu gore spomenutog dogovora u slučaju bankrota. Čitava situacija je počela biti poprilično nezgodna za Razer, koji je kupio Ouyin katalog igara i softverske tehnologije. Firma je stoga odlučila isplatiti sva Ouyina dugovanja prema developerima, ukupnog iznosa od 620 hiljada dolara.

Direktor Razera, Min-Liang Tan, izjavio je za Polygon da nije znao da Ouya nije isplatila dizajnere igara koji su bili dio Free the Games promocije. Zapravo, Ouyin dug uopšte nije bio dio ugovora o Razerovoj kupovini kompanije, tako da Razer nije bio obavezan isplatiti developere. To je ipak odlučio uraditi u cilju pružanja podrške indie dizajnerima (i poboljšavanja vlastitog imidža, vjerujemo).

Zauzvrat, dizajneri će morati određeni broj kopija svojih igara podijeliti besplatno na Razerovoj Cortex platformi.

1/1