Više od 1000 inžinjera i stručnjaka na polju robotike i razvoja vještačke inteligencije potpisalo je novo otvoreno pismo u kojem se pojašnjavaju sve opasnosti robotskog oružja. Pismo predstavljeno na međunarodnoj konferenciji o vještačkoj inteligenciji u Buenos Airesu potpisali su i Stephen Hawking, Elon Musk te suosnivač Applea, Steve Wozniak – svi oni su već i prije upozoravali na opasnost od pretjerano naprednog AI-a.

"Autonomno oružje bira i puca na mete bez ljudske intervencije. Ono može, naprimjer, uključivati naoružane quadcoptere koji traže i eliminišu ljude na osnovu određenih predefinisanih kriterija. (...) Tehnologija vještačke inteligencije je stigla do tačke kada je upotreba takvih sistema moguća u roku od nekoliko godina. A, ulog je visok: smatra se da je autonomno oružje treća revolucija u ratovanju, nakon baruta i nuklearnog oružja." – stoji između ostalog u pismu.

Potpisnici napominju da nam, ukoliko bilo koja od velikih svjetskih sila počne primjenjivati gore opisani tip oružja, prijeti globalna trka u naoružavanju koja će od AI oružja napraviti "Kalašnjikove budućnosti". Najveća opasnost je, naime, to što bi takvo oružje bilo jeftino za proizvesti i zloupotrijebiti.

"Autonomno oružje je idealno za zadatke kao što su politička ubistva, destabilizovanje nacija, potlačivanje populacije i selektivno ubijanje određene etničke grupe." – neki su od jezivih scenarija kojih se stručnjaci pribojavaju.

Pismo možete pročitati ovdje i usput pogledati fantastičnu listu potpisnika.

1/1