Pyra pećnica funkcioniše zahvaljujući inovativnom načinu pečenja: nema nikakvog izvora plamena, nego se u samom središtu 3D printane strukture koja je izrađena od termoplastike, nalazi ventilator koji ravnomjerno zagrijava njen grijač, do temperature od skoro 200 stepeni celzijusa.

Iza ove inovativne pećnice stoji tim Studio FATHOM iz kojeg kažu da je Pyra dizajnirana na način da kombinuje najbolje osobine 3D printanja i IoT platforme. Tim je za njenu izradu koristio Fortus 900mc proizvodni sistem, jedini koji podržava ULTEM 1010 materijal koji je izuzetno otporan na toplotu i jedini siguran za pravljenje hrane.

Iako su članovi tima, kao što ćete i sami moći vidjeti iz videa, u 3D printanoj pećnici uspjeli ispeći odrezak, Pyrina prvobitna namijenjena nije kulinarstvo, nego je bila predodređena za inkubaciju ćelijskih kultura i druge naučne svrhe.

Dizajn toplinske komore je open source, tako da ga bilo ko može downloadati i prilagoditi svojim potrebama. Pyrin rad se može kontrolisati smartphone aplikacijom.


 

1/1