Dvojica sigurnosnih stručnjaka, Charlie Miller i Chris Valasek, uspjeli su hakirati vozilo usred vožnje i udaljenom kontrolom ga zaustaviti na prometnom autoputu. Vozač vozila je bio Wiredov novinar, Andy Greenberg, dobrovoljni učesnik u eksperimentu, kojeg su hakeri prije zaustavljanja džipa isprepadali udaljenim pojačavanjem muzike na radiju, podešavanjem klima-uređaja na maksimalno hlađenje i zamagljivanjem prednjeg stakla aktiviranjem brisača.

Ukratko, stručnjaci su uspjeli pristupiti svim funkcijama automobilskog računara, uključujući i kontrole ubrzanja i kočnica. Proizvođač hakiranog automobila je Fiat Chrysler, a napad je izvršen preko propusta u Uconnect softveru kojeg ima preko 470 hiljada automobila ovog proizvođača.

Cilj demonstracije je skretanje pažnje ne katastrofalan nivo sigurnosti u Internet of Things automobilima. Proizvođači automobila i drugih uređaja srljaju u IoT doba da ugrabe što je moguće veći udio tržišta i početnog profita, dok cyber kriminalci zadovoljno trljaju ruke.

Eksperiment skreće pažnju i na mogućnost sabotaža potpuno autonomnih automobila, na kakvima rade Google, Uber i drugi.

Miller i Valasek će više detalja o ovom propustu u umreženim automobilima otkriti na Black Hat konferenciji u Las Vegasu.

1/1