Naš forumaš Asko nam je skrenuo pažnju na domaću igru po imenu Fantasiam, koju pravi Zeničanin Belmin Kozlić.

Belmin je sastavio apsolutno spektakularni prvi gameplay trailer Fantasiama, koji podsjeća na sve one silne Unreal Engine 4 tehnološke demoe o kojima smo izvještavali proteklih mjeseci. Da bude zanimljivije, Belmin za sada sam pravi ovu igru.

Fantasiam će se zasnivati na istraživanju živopisnih okruženja u prvom licu, rješavanju različitih zagonetki i postepenom otkrivanju priče. Pogledajte gameplay video i uživajte:


Kontaktirali smo Belmina da nam kaže nešto više o gameplayu Fantasiama i evo kako on objašnjava koncept igre:

"Gameplay još nije skroz završen, međutim fokus igre je na rješavanju zagonetki i istraživanju. Nivo interakcije sa okolišem bi se trebao ogledati u prikupljanju predmeta putem istraživanja koji će koristiti u rješavanju glavnih zagonetki, ali i "side" misija koje će otkrivati više detalja o samom liku, ali i cijelom svijetu."

Belmin je dodao i to da trenutna ideja radnje uključuje uvođenje slavenske mitologije, kao i različite opcije pri završavanju nekog zadatka, čiji bi odabir mogao uticati na kraj igre. 

Uprkos tome što sam radi na Fantasiamu, dizajner objašnjava da se u njemu javlja sve veće interesovanje za uključivanje u razvoj ljudi iz njegove zajednice koji imaju namjeru pomoći na bilo koji način.

"Ukoliko prođu investicije za igru, a postoji mogućnost za to, planiram osnovati manji tim, eventualno firmu da se razvoj igre ubrza, ali i poboljša. Upravo ta sloboda pri kreiranju igre mi ne postavlja nikakve rokove, međutim planiram putem Steam Early Accessa početkom iduće godine objaviti prvu igrivu verziju igre koja će biti u alpha stanju." – rekao nam je Belmin. 

Inače, Kozlić je fanovima RPG-ova možda već poznat kao level dizajner akcijskog RPG-a iz trećeg lica Siege of Inaolia, koji je trenutno u Early Access fazi na Steamu. Također, ovaj dizajner sa više od pet godina iskustva u dizajniranju igara jedno je vrijeme radio kao level dizajner i u atmosferičnoj horor šunjalici na Unreal Engineu 3 po imenu Solarix. Njegov posao kao dizajnera nivoa uključuje dizajniranje od nule – počevši od koncepta, pa do finalne osvijetljene, teksturirane i optimizovane verzije nivoa.

Fantasiam je njegov prvi lični projekat. Nakon prekrasnog videa ove igre, bacite pogled i na screenshotove (verzije u visokoj rezoluciji pogledajte ovdje):

1/1