Sjećate li se onog incidenta sa Android maskotom koja urinira po Appleovom logotipu na Google Maps servisu? Ukoliko ste odgovorili sa "da", onda se vjerovatno se sjećate i Googleove odluke da privremeno zatvori svoj Map Maker editor mapa dok ne pronađe bolje rješenje za pregled svih promjena koje korisnici naprave na servisu. A sada se čini kako su novo rješenje konačno i pronašli.

Kako prenosi 9to5Google, Google će početkom avgusta ponovo pokrenuti Map Maker, koji će potom u fazama postajati dostupan krajnjim korisnicima.

Promjene na servisu i mapama će ovaj put umjesto Googleovih zaposlenika nadgledati sama zajednica Google Maps korisnika - naime, Google će u svakoj od većih regija odabrati po nekoliko članova zajednice koji su i ranije bili aktivni korisnici Map Makera i koji su doprinosili kvaliteti Google Maps servisa.

Spomenuti korisnici će dobiti titule "regionalnih vođa" i nadgledaće nove promjene na mapama zajedno sa Googleovim automatizovanim sistemom, dok će Googleovi zaposlenici povremeno uskočiti u akciju i sami provjeriti neke od izmjena, a sa vremenom će prihvatati i nove moderatore kako bi skratili vrijeme pregleda izmjena na servisu.

Iz Googlea navode kako vjeruju da veći dio njihove zajednice zapravo ima dobre namjere i da će se pokazati kao pouzdani editori mapa, ali i da će na vrijeme prijavljivati i uklanjati nepotrebne i uvredljive izmjene na mapama.

1/1