Iz Nokie je u ponedeljak stigla i zvanična potvrda da kompanija namjerava ponovo proizvoditi mobilne telefone pod svojim imenom, ali ako i samo ako pronađe odgovarajućeg partnera koji bi na sebe preuzeo aspekte poput proizvodnje, prodaje, marketinga i korisničke podrške.

Kako stoji u zvaničnom obavještenju za javnost, kompanija bi (ako budu ostvareni svi uslovi), već 2016. godine mogla početi sa dizajniranjem i licenciranjem vlastitih smartphonea. Međutim, zbog ugovora koji Nokia ima sa Microsoftom, ove smartphone ne treba očekivati prije početka četvrtog kvartala naredne godine, jer tek tada kompanija može ponovo početi upotrebljavati svoje legendarno ime na smartphoneima.

"Ako i kada pronađemo partnera svjetske klase koji može na sebe preuzeti one odgovornosti koje se odnose na proizvodnju, prodaju i korisničku podršku, onda ćemo blisko sarađivati sa njima na dizajnu i diferencijaciji proizvoda, kao što smo radili i kada smo pravili Nokia N1 Android tablet", stoji između ostalog u izvještaju za javnost.

1/1