Notifikacije koje stalno primamo preko smartphonea remete način na koji se naš mozak fokusira na zadatke koji zahtijevaju našu pažnju, pa čak i u onim slučajevima kada smartphone uopšte aktivno ne koristimo - pokazalo je istraživanje sprovedno od strane Univerziteta na Floridi.

Do ovih rezultata istraživači su došli testiranjem grupe volontera od kojih su tražili da rješavaju test koji je od njih zahtijevao kontinuiranu pažnju. Prije testiranja su od volontera uzeli brojeve telefona i u toku testa im nasumično slali poruke i upućivali pozive. Nisu im rekli šta tačno istražuju niti su ih upozorili da za vrijeme testiranja ne smiju provjeravati poruke ili odgovarati na pozive.

Nakon toga su utvrdili da je kod onih ispitanika koji su prilikom rada na testu primili poruku ili poziv, došlo do znatnog pada produktivnosti pri radu. U izvještaju stoji da su ti volonteri imali tri puta veću šansu da pri radu naprave grešku, ali i da su pozivi predstavljali veću distrakciju nego same poruke.

Dakle, zaključak bi bio da, ukoliko želite povećati svoju radnu produktivnost - potpuno isključite ton na svom smartphoneu i na neko vrijeme "zaboravite" da ga uopšte imate.

1/1