Uporedo sa pooštravanjem finansijske krize koja posljednjih mjeseci potresa Grčku, njeni stanovnici odlučili su potrošiti sav keš koji još uvijek imaju na tech opremu i na osnovne životne namirnice. Posebno je skočila prodaja Mac računara, od kojih najnoviji, iMac 5K, u Grčkoj trenutno košta skoro 4000 eura, te PlayStationa.

"Ljudi troše novac koji imaju u bankama jer se boje da do njega kasnije neće moći doći, a Mac je nešto što dugo drži svoju prvobitnu vrijednost" - rekla je medijima jedna zaposlenica u atenskoj prodavnici računarske opreme. S druge strane, neki Grci jednostavno sada kupuju računarsku opremu jer smatraju da im je ovo "posljednja prilika" za takvu kupovinu.

Zašto? Zato što strahuju da će, ukoliko premijer Alexis Tsipras ne postigne dogovor sa Evropskom unijom, te Grčka zbog toga bude morala odustati od eura kao valute - cijene računarske opreme otići u nebo. 

Inače, Grci su kolektivno od decembra ove godine iz lokalnih banki povukli oko 40 milijardi eura, zbog čega je vlada od 29. juna, uz još neke restrikcije, ograničila sumu koju Grci mogu podignuti sa bankomata na 60 eura na dan.

1/1