Argus II, retinalni implantant o kojem smo pisali u sklopu rubrike "Tehnologije", upravo je uspješno prošao kroz sva klinička testiranja. To znači da je ova revolucionarna tehnologija, koja pomaže pacijentima da identifikuju lokaciju na kojoj se nalaze, pokrete ljudi te da raspoznaju velika slova i riječi - na korak od toga da se počne svakodnevno primjenjivati u zdravstvu.

Da podsjetimo: ovaj implantant namijenjen je osobama starijim od 25 godina, koje jedva da mogu percipirati svjetlost usljed uznapredovalog oboljenja kakvo je retinitis pigmentosa, a od ostalih sličnih uređaja razlikuje se po tome što ga tijelo ne odbacuje, a ne može se ni pokvariti.

Spomenuta klinička testiranja pokazala su da je 89% pacijenata koji su dobili ovaj uređaj, od njih ukupno 30 koji su imali uznapredovale slučajeve retinitis pigmentose - imalo koristi od Argusa II.

Nažalost, cijena uređaja i dalje je previsoka: ARPS i dalje košta više od 100.000 dolara, ali svi se nadaju da će se cijena sa vremenom sniziti.

1/1