Osim što je predstavila najveću ploveću solarnu farmu na svijetu, japanska Kyocera je započela konstrukciju solarne elektrane na napuštenom golf terenu u Kyoto prefekturi. Ova farma će moći stvarati 26 hiljada megavat-sati godišnje – tj. dovoljno električne energije za napajanje oko 8100 domaćinstava – i trebala bi biti puštena u rad u septembru 2017. godine.

Pored ovog projekta, Kyocera ima još jedan sličan u Kagoshima prefekturi: na napuštenom golf terenu će graditi veliku solarnu elektranu sa 340 hiljada solarnih modula, koja će biti u stanju stvarati 100 hiljada megavat-sati godišnje. Elektrana bi trebala biti završena 2018. godine i napajat će strujom preko 30 hiljada domaćinstava.

I konačno, konkurentna japanska kompanija Pacifico Energy također se bacila u izgradnju solarne farme na golf terenu. Ovaj put se radi o terenu u Okayama prefekturi, a 42-megavatna farma će biti operativna već u proljeće naredne godine.

Dakle, trend je očigledan – Japan pretvara potpuno zaboravljene zelene površine u zelene izvore energije. Fokus na golf terenima je posljedica opadanja interesa za ovim sportom zadnjih godina.

1/1