Po prvi put u historiji, dvojica izumitelja projektovala su filmsku pokretnu sliku na nebo, koristeći pri tome posebnu vrstu laserskog projektora pričvršćenog na avion. Kao što ćete moći vidjeti iz priloženog videa, slika predstavlja zelenog galopirajućeg konja sa jahačem koji "juri nebom".

Ovaj jahač pojavio se na nebu iznad britanskog grada Nottinghama, gdje je grupa sastavljena od dizajnera Davea Lyncha i hemičara Mikea Nixa sa Univerziteta u Leedsu isprobavala svoj novi izum: laserski projektor koji je u stanju projektovati pokretnu sliku na nebu.

Na ovu ideju Lynch je došao još za vrijeme studiranja, ali tada nije imao potrebnu opremu za njeno sprovođenje. Kada je dobio potrebna sredstva, odlučio je da kao polaznu tačku u svom radu iskoristi princip rada na kojem se zasniva Zoopraksiskop, uređaj koji predstavlja preteču ranih filmskih projektora. Međutim, kako originalni Zoopraksiskop ne može pružiti projekcije pokretnih slika na nebu, tim je odlučio za tu svrhu iskoristiti lasersku tehnologiju.

Za sada je testiranje laserske projekcije pokretnih slika na nebu iz aviona prošlo obećavajuće, pa je njihov krajnji cilj da istu stvar postignu i sa zemlje, te da se slične projekcije prenesu i na rashladne tornjeve, parne vozove i ventilacijske sisteme. Zašto? Ko zna. U svakom slučaju, ovo će dizajnerima omogućiti da se oprobaju u različitim umjetničkim instalacijama koje će ovaj put biti postavljene na nebu, a nije isključeno ni da će se ovom izumu naći i neka korisnija svrha u bližoj budućnosti. 

1/1