"Kakva sedmica," pomislio bi čovjek kada vidi gornji naslov. I zaista - prvo je Googleov novi chatbot na pitanje korisnika o smislu života dao nekoliko zanimljivih odgovora, da bi ubrzo nakon toga Mark Zuckerberg na svom Facebook profilu otkrio na kakvoj umjetnoj inteligenciji radi njegova kompanija.

Kada smo već kod Facebooka, vrijedi se podsjetiti i njihovog novog logotipa (ne brinite, nije puno drugačiji od starog, a i ona "F" ikonica je ostala ista). Plus, bio je tu i robot ubica, koji je njemački sud ostavio blago zbunjenim...

...a kada smo već kod mašina koje ubijaju, jeste li čuli da je Ford iz prodaje povukao preko 430 hiljada automobila - i to zbog softverskog buga?

Osim o umjetnoj inteligenciji, robotima ubicama i Facebooku, proteklih dana smo pisali i o Googleu, koji je predstavio poboljšani Google Translate, ali i nekoliko noviteta za Google Earth. Također, pisali smo i o Uberu, koji kupuje dio Microsoftovog Bing Mapsa, ali i koji sada vozi stanovnike i posjetioce Istanbula preko Bosfora u luksuznim gliserima.

Bilo je tu i nekoliko loših vijesti - i to za Grčku, koja nažalost neće biti spašena pomoću Indiegogo crowdfunding kampanje (ista je skupila tek 1,7 miliona od neophodnih 1,6 milijardi eura), ali i za jedan francuski IT magazin koji je objavio članak o torrent klijentima.

U međuvremenu smo dobili i nekoliko boljih vijesti - prvo smo saznali kako AC/DC konačno stiže na streaming servise, a onda smo otkrili kako Samsung radi na tehnologiji koja bi trebala uduplati autonomiju mobilnih baterija. I nadamo se da će poraditi i na manjem broju predinstaliranih aplikacija na svojim telefonima, jer su ih Kinezi nedavno tužili upravo zbog toga.

Od gaming vijesti, vrijedi izdvojiti dominaciju PlayStationa 4 evropskim tržištem konzola, kao i jednu dobru i jednu lošu vijest iz Mojanga. Osim toga, prošle sedmice smo saznali kako je FPS modul Star Citizena odgođen na neodređeno vrijeme, a dobili smo i fantastično bombastični gamepaly video iz najnovijeg Uncharteda.

Usput, ukoliko kojim slučajem na ljetovanju završite u hrvatskom gradiću Solinu, svakako svratite i do prve solarne e-klupe u Hrvatskoj.

***

Na kraju ćemo vas još podsjetiti i na našu reportažu sa prvog Nexus Gaming Festa, ali i recenzije jednog programa zanimljivog imena i jednog gaming miša. Naravno, tu je i nova epizoda Terminala, kao i najava finala sezone, koje možete gledati već danas na TV-u, odnosno u ponedjeljak na YouTubeu.

P.S. I'm Batman!

1/1