U Q&A sesiji koju je jučer održao na svom Facebook profilu, Mark Zuckerberg je otkrio neke od planova svoje kompanije.

Kako prenosi Engadget, Facebook će se u budućnosti fokusirati na umjetnu inteligenciju, jer vjeruju kako su "inteligentniji servisi puno korisniji" ljudima, ali i na VR, koji bi prema Zuckerbergu trebao biti "iduća velika kompjuterska i komunikacijska platforma".

Facebook tako navodno radi na AI sistemima "koji su bolji od ljudi u našim primarnim čulima" i koji bi trebali biti sposobni da prepoznaju sve elemente neke slike ili videa, uključujući ljude, životinje, objekte i lokacije. Također, Facebook radi i na sistemima koji bi trebali prevoditi govor u tekst (i obrnuto) iz jednog jezika u drugi, ali i odgovarati na pitanja korisnika na prirodan način.

Što se pak tiče VR-a, Zuckerberg vjeruje da će VR headsetovi omogućiti ljudima da "dijele iskustva sa voljenima na potpuno nove i imerzivne načine", a dotakao se i Internet.org projekta, za koji Facebook radi na posebnim dronovima, satelitima i laserima.

"Ideja je da ćemo u budućnosti moći nuditi pristup Internetu iz aviona koji leti ili satelita koji će komunicirati sa zemljom koristeći vrlo precizne lasere za prenošenje podataka," izjavio je Zuckerberg.

Zuckerbergovu kompletnu Q&A sesiju možete pronaći ovdje.

1/1