Prandtl-m je naziv prve letjelice namijenjene letu na Mars. Naučnici iz NASA-inog Armstrong istraživačkog centra za let, već su napravili prototip letjelice sa kojim su započeli testne letove.

Prandtl-m je izrađen od stakloplastike i karbonskih vlakana, a trenutno teži manje od pola kilograma. Međutim, letjelica koja bude spremna za let do Marsa bit će teža zbog toga što Crvena planeta ima znatno nižu gravitaciju od Zemljine. Ova pogodnost naučnicima će omogućiti da Prandtl-m opreme sa više senzora, kamera i ostale neophodne opreme, tako da će ona na kraju biti teška nešto malo više od jednog kilograma.

NASA trenutno testira sposobnost letjelice da leti na velikim nadmorskim visinama i u uslovima vrlo rijetke atmosfere. Ukoliko testovi budu uspješno obavljeni, ova letjelica će biti smještena unutar svemirske letjelice koja će na Mars prevesti idući rover, što je planirano za 2020. godinu.

Kada ova misija uđe u Marsovu atmosferu, Prandtl-m će sama početi nadlijetati planetu, prikupljajući pri tome različite podatke i slikajući teren planete.

1/1