Prvo predavanje na konferenciji održao je Aleksandar Šajatović. Tema predavanja Wining with Dell solutions bili su laptop i desktop proizvodne linije ovog američkog proizvođača hardvera. Jedna od glavnih poruka sa ovog dijela konferencije je da PC ne umire, te kako se u bliskoj budućnosti sigurno neće desiti odumiranje PC svijeta, kako to neke druge velike hardverske kompanije žele da pokažu. Tokom predavanja, najviše pažnje posvećeno je Latitude poslovnim laptopima, te OptiPlex desktop kompjuterima.

Drugo predavanje pod nazivom Future ready Enterprise solutions održao je Ivan Bolfan, koji je prošao kroz serverski i storage portfolio Dell-a. Najvažnija poruka ovog dijela konferencije je da svi proizvođači hardvera nudi u osnovi isti osnovni hardver, ali da su dodatne vrijednosti ono što razlikuje proizvođače. Isto tako, cijena hardvera servera je zapravo samo 20 procenata ukupne cijene koštanja, te da ostatak predstavljaju troškovi održavanja, administracije i utrošene energije.

Living with Dell Software je treća i finalna prezentacija konferencije koju je održao Liviu Avram. Kao i svaki drugi veliki proizvođač hardvera, tako i Dell sve više pažnje posvećuje softveru, koji često predstavlja baš onu dodatnu vrijednost koja ga može odvojiti od konkurencije. Ovo sasvim jasno pokazuju i Dellove akvizicije softverskih kompanija iz posljednjih nekoliko godina. Uz cloud, Big data i mobility rješenja, Dell mnogo pažnje posvećuje i security rješenjima koja je objedinio pod brendom SonicWall.

 

1/1