Nakon što su prije nekoliko dana potvrdili da istraživanje Jupiterovog mjeseca Europe više nije samo koncept, nego realna mogućnost, iz NASA-e stiže i vijest o prototipu rovera koji bi vršio podvodna istraživanja u ledenim područjima ovog okeanima prekrivenog mjeseca. Tim odgovoran za njegov nastanak trenutno radi na povećanju Buoyantove autonomije i testira na koji način i koliko efikasno dotični prikuplja podatke na dnu vodenog spremnika u Kalifornijskom naučnom centru.

Rover Buoyant opremljen je senzorima i instrumentima koji mu omogućavaju da u uslovima slabe vidljivosti i na velikim dubinama, u ledenoj vodi, prikuplja podatke (uključujući i slike) i da ih satelitskom vezom šalje NASA-inom timu. Inače, još ranija verzija ovog rovera testirana je 2012. godine na Aljasci, ali tim iz NASA-e ovaj put je razvio još bolji model rovera, koji podatke može sakupljati na dubini od nekih 200 metara, a opremljen je i boljom komunikacijskom opremom.

"Još uvijek smo daleko od istraživanja okeana na Europi, ali današnja djeca koja posjećuju Kalifornijski naučni centar i koja su vidjela našeg robota, mogli bi biti oni koji će izgraditi letjelice koje će nas odvesti do njega", rekao je jedan od istraživača i planetarnih znanstvenika NASA-inog laboratorija za mlazni pogon, Kevin Hand.

1/1