Psiholozi sa Univerziteta u Exeteru i Cardiffu razvili su jednostavnu računarsku igru koja može kod igrača smanjiti apetit za nezdravom hranom i volju da svako malo "prezalogaje", te im na taj način pomoći da smršaju. Dakle, sušta suprotnost igranju tradicionalnih igara uz koje je pravi ćejf pojesti nešto nezdravo.

Sama igra je prosta, da prostija ne može biti. Tim predvođen doktoricom Nataliom Lawrence napravio je online igru u kojoj je cilj pritiskati slike voća, odjeće i drugih nemasnih stvari, uz izbjegavanje slika slatkiša i ostale nezdrave hrane. Mozak, po svemu sudeći, zahvaljujući ovoj jednostavnoj aktivnosti asocira kaloričnu hranu sa zaustavljanjem, odnosno prekidom aktivnosti.

Ispitanici su nakon četiri sesije igranja od deset minuta smršali u prosjeku 0.7 kilograma te narednih šest mjeseci dnevno konzumirali 220 kalorija manje nego prije testiranja. Doktorica Lawreence pojašnjava da je ovo jedan od prvih dokaza da softverski alat može promijeniti svakodnevne prehrambene navike kod ljudi.

Britanci su se u ovaj projekat zadali zbog toga što im većina odraslih pati od gojaznosti ili prekomjerne težine.

1/1