Danas u 12 sati počeo je "Nexus" - prvi Gaming Festival u BiH, koji se od 26. do 28. juna održava u prostorijama Hotela Tuzla. Festival je uvodnom rječju otvorio direktor organizatora Magic Factoryja, Boris Balta: "Uložili smo zaista dosta svojih sredstava (u organizaciju festivala) i dosta truda samih volontera, a problemi su bili, kao i kod svakog festivala, nevjerovanje u ideju da će se sve ovo zaista i ostvariti" - rekao je Balta u samom uvodu.

Dalje je naveo kako je zainteresiranost za prvi gamerski festival u BiH ipak počela lagano rasti, tako da su s vremenom organizatori dobili potrebno ohrabrenje, što je rezultiralo odlično organizovanim festivalom. Pozitivno iznenađenje svakako predstavlja veliki interes posjetilaca koji su se u velikom broju pojavili već prvog dana festivala, a mnoge od njih činili su strastveni ljubitelji League of Legendsa, koji su između sebe komentarisali likove iz igre i raspravljali o njihovim sposobnostima i moćima.

Ono što je još interesantnije i što smo mogli zaključiti iz uvodnih riječi Borisa Balte, jeste to da Magic Factory i ostali učesnici festivala namjeravaju isti održati i naredne godine. Tom prilikom Balta je rekao kako se nada da će i naredne godine sva predavanja i radionice ostati besplatne.

Sam festival potpomogle su brojne bosanskohercegovačke kompanije koje su za ovu priliku zakupile izložbeni prostor za svoje proizvode i usluge, a među njima su se nalazile i IT kompanije Leftor, Imel i Genelec. Također, svoj izložbeni prostor u Hotelu Tuzla imali su i FIT Mostar te Tropik. U izložbenom prostoru Geneleca svi zainteresovani mogli su se oprobati u igranju Crysisa 3. 

Odmah nakon uvodnog dijela posvećenog otvaranju festivala, počela su predavanja kojima mogu prisustvovati svi zainteresovani (ulaz je slobodan). Sa predavanjima su prvo počeli level dizajneri Ilija Petrušić i Mitja Roškarič iz Lion Game Liona, a nakon njih slijede vloggeri (PCAXE, YASSERSTAIN, Srpski tutorijali i KOVALSKA), dok će poslijepodne zainteresovani moći pratiti predavanje Damira Đurovića, direktora kompanije odgovorne za izdavanje Reboot magazina.

Sutra se nastavlja odvijanje predavanja i radionica prema predviđenom rasporedu, a počinje i turnir u League of Legendsu i srbijanskom Awakening of Heroesu, dok u nedelju, u 12 sati počinje otvaranje turnira u PES-u 2015.

Više informacija o rasporedu predavanja i početku turnira, možete naći na Nexusovoj zvaničnoj web stranici.

1/1