Zbog vala rasističkog nasilja u SAD-u, koji je kulminirao oružanim napadom na afroameričku zajednicu u Charlestonu, Apple je odlučio iz svog App Storea ukloniti igre koje sadrže borbenu zastavu Konfederacije iz Američkog građanskog rata. Navodno, zahvaćene su samo igre koje zastavu prikazuju u negativnom i zlonamjernom kontekstu.

Međutim, jedna od tih igara je Ultimate General: Gettysburg (ispod), historijska strategija o bici kod, je li, Gettysburga. Jasno vam je koji je problem ovog poteza – zbog međurasnih i kulturoloških problema u SAD-u, Apple praktično uvodi cenzuru na zabavne proizvode sa historijskom tematikom i elementima.

Uz poruku "Ne možemo promijeniti historiju, ali možemo promijeniti budućnost", autori Ultimate Generala su odbili da promijene sadržaj igre, odnosno da uklone zastavu. U svom obavještenju su naveli da su im se mnogi učitelji zahvalili zbog historijske preciznosti njihove igre koja je omogućila edukaciju učenika o jednoj od najvažnijih bitki Američkog građanskog rata.

Amazon je također zabranio prodaju robe sa zastavom Konfederacije, mada su pojedini korisnici i mediji brzo primijetili da firma još uvijek sasvim uredno prodaje nacističku robu.

Južnjačka zastava je postala kontroverzna (tj. još kontroverznija nego inače) zbog toga što je ostala izvješena ispred zgrade vlade u South Carolini, uprkos tome što se spomenuti napad desio u ovoj američkoj saveznoj državi. Vlasti države zastavu nisu spustile ni na pola koplja tokom dana žalosti nakon napada.

DOPUNJENO: "Ultimate General se vratio! Nepromijenjen. Nakon nekoliko telefonskih razgovora sa Appleom u sitnim satima jučer i danas, igra je vraćena na App Store u izvornom stanju... kao 1863." - kažu autori. Shvativši da je pretjerao, Apple će vratiti još neke igre sa spornom zastavom.


 

1/1