NASA je objavila da se udružuje s Microsoftom u cilju razvoja projekta po imenu "Sidekick". Ovaj projekat će omogućiti astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici korištenje Microsoftovog AR holografskog sistema HoloLensa, s kojim će oni imati virtuelnu pomoć pri radu na stanici.

Između ostalog, Microsoftovi headseti će skratiti vrijeme potrebno za treniranje astronauta i omogućiti kontekstualno prikazivanje informacija u njihovom okruženju. Naprimjer, operater na Zemlji će putem Skypea vidjeti sve ono što vidi i astronaut sa HoloLensom i moći će mu bukvalno nacrtati objašnjenja i uputstva "na opremi" svemirske stanice, kako bi ovaj znao šta tačno treba uraditi. Do sada je osoblje ISS-a kompleksne zadatke moralo obavljati uz glasovna uputstva.

Četiri primjerka HoloLensa će SpaceX-ovom raketom dospjeti na stanicu 28. juna. A, zabavno testiranje na NASA-inom avionu pogledajte u videu ispod.

DOPUNJENO: Isprva smo to smetnuli s uma, ali HoloLens za ISS je propao u eksploziji SpaceX-ove rakete par minuta nakon lansiranja.

 

1/1