Kada ste posljednji put za pretraživanje Interneta umjesto Googlea ili Binga koristili Yahoo? Ne sjećate se? Ni mi. No, brojni korisnici računara bi uskoro mogli - barem nakratko - završiti upravo sa Yahoo search engineom kao defaultnim na svom PC-u.

Naime, kako prenosi Wall Street Journal, Yahoo je stupio u partnerstvo sa Oracleom, sa ciljem da privuku veći broj korisnika na svoj search engine. A to planiraju uraditi na svima nama mrzak način - automatskim podešavanjem novog homepagea i search enginea prilikom instalacije Java nadogradnji.

Prilikom downloada ili nadogradnje Jave, korisnici će tako dobiti i dodatnu ponudu za podešavanje Yahoo search enginea kao homepagea i defaultnog Internet pretraživača u njihovim browserima. Naravno, checkbox će automatski biti označen, pa će svi koji bez razmišljanja budu klikali na Next, Next i Yes opcije dobiti novi i vjerovatno neželjeni homepage.

"Pobrinuli smo se da je taj kompletan proces transparentan i da korisnicima daje mogućnost izbora," izjavio je glasnogovornik Yahooa, te dodao kako će njihov Internet pretraživač u Java nadogradnjama samo zamijeniti prethodne ponude za podešavanjem (još omraženijeg) Ask.com search enginea kao defaultnog na korisničkim računarima.

1/1