Microsoftov MVP stručnjak, Patrick Barker, na svom blogu je otkrio kako Samsung ima šokantnu praksu blokiranja Windows Updatea preko alata po imenu "Disable_Windowsupdate.exe". Alat, koji je dio SWUpdate servisa, blokira Windows Update nakon restarta računara čak i onda kada ga korisnik ručno aktivira.

U Samsungu objašnjavaju da to rade kako bi korisnički laptopi uvijek imali odgovorajuće drivere, umjesto defaultnih koje bi dobili preko Microsoftovog Updatea. Međutim, ostaje činjenica da na ovaj način kompanija blokira i sigurnosne nadogradnje te ostavlja Windows ranjivim.

OEM bloatware na laptopima, kako mnogi od vas vjerovatno već znaju, predstavlja beskrajno iritantnu stvar, ali ovakav alat je definitivno jedan od najgorih primjeraka dotičnog za kojeg smo čuli.

Obje kompanije su za Venturebeat izjavile da zajedno rade na eliminaciji sigurnosnih rizika koji mogu nastati iz ovog problema.

DOPUNJENO: Samsung je objavio da će u narednim danima objaviti update koji će omogućiti vraćanje preporučenih postavki Windows Updatea.

1/1