Developeri Chromiuma, open source osnove za Google Chrome, primijetili su nešto za što su najprije mislili da je bug, a zatim se ispostavilo da se radi o čistom prisluškivanju korisnika. Naime, Chromium sadrži alat za aktiviranje "OK, Google" funkcionalnosti za glasovnu kontrolu browsera, što je neregularno samo po sebi. Ali, dok je u Chromiumu sumnjivi kod moguće isključiti, instalacija alata se po defaultu odvija u Chromeu, bez pitanja korisnika.

Googleov alat automatski snima zvuk i aktivira mikrofon, a snimljene razgovore ispred računara može slati na Googleove servere.

Kompanija se brani tvrdnjom da se modul ne aktivira dok korisnici ne odluče koristiti "OK, Google" komande. Međutim, developer Ofer Zelig je postavio objašnjenje na koji način je uočio da je sporni alat aktivirao njegovu web kameru.

Ono što najviše zabrinjava jeste njegova procjena da defaultno instaliranje i aktiviranje "OK, Google" modula može omogućiti lagano prisluškivanje korisnika preko Chrome ekstenzija, koje ionako ne briljiraju po pitanju zaštite privatnosti.

1/1