Prema najnovijim informacijama (nazvali bismo ih skandaloznim, ali to sada već nema poentu) koje je The Intercept izvukao iz Snowdenovih dokumenata, NSA i GCHQ su imali projekat reverznog inžinjeringa antivirusnog softvera u cilju otkrivanja kako da njihovi špijunski alati i malware ostanu neotkriveni na računarima meta.

Predmet reverznog inžinjeringa su bile mnoge poznate kompanije i njihovi proizvodi: BitDefender, Kaspersky Lab, Avast Antivirus, AVG Antivirus, Emsisoft, F-Secure, Eset (NOD32), Checkpoint (ZoneAlarm), Avira Antivirus, DrWeb i drugi.

NSA je također presretala i čitala email prepiske ovih sigurnosnih kompanija. Interesantno, na listi napadnutih antivirusa nema McAfeeja i Sophosa (može biti da su ovi dobrovoljno sarađivali sa obavještajnim agencijama).

Ovo nije prvi put da su antivirusne kompanije izložene kritikama zbog svojih proizvoda. Prošle godine je na cyber-sigurnosnoj konferenciji u Kini otkriveno da najpoznatiji antitivirusi imaju ozbiljne sigurnosne propuste, koje se firme uglavnom ne trude pokrpiti.

1/1