U sklopu svog "Mind Control TV" projekta, BBC-evo Digitalno odjeljenje već testira tehnologiju koja će ljubiteljima TV-a omogućiti da programe biraju i mijenjaju pomoću vlastitih misli. Pri tome se služe slušalicama koje "čitaju" moždane talase korisnika i omogućavaju im da kanale mijenjaju tako što će se fokusirati na tu radnju.

U ovaj projekat BBC je ušao zajedno sa This Placeom - britanskim studiom koji se bavi projektima čiji je cilj poboljšavanje korisničkog iskustva. Ove dvije kompanije već su napravile prototip Mind Control TV tehnologije, koja korisnicima omogućava da pokrenu eksperimentalnu verziju BBC-jevog iPlayera i odaberu program koji žele gledati tako što će se skoncentrisati na njega i na svaki naredni izbor ili opciju.

Iako je rano govoriti o svim mogućim primjenama ove tehnologije, već sada se može tvrditi da bi ista tehnologija jednog dana mogla bi biti od pomoći ljudima koji boluju od bolesti motoričkih neurona, a koji bi na taj način lakše birali željene online sadržaje.

1/1