Iz Microsofta su objavili da rade na naprednijim zamkama za komarce, koje bi naučnicima mogle pomoći pri ranoj detekciji i zaustavljanju zaraznih oboljenja kao što je dengua groznica, prije nego što zaraza pređe u epidemiju.

Zamka za komarce dio je projekta nazvanog "Project Premonition", a bit će pričvršćena na drone koji će je povlačiti po područjima na kojima se nalaze komarci, hvatati ih i nakon toga donositi naučnicima. Iako je riječ o projektu koji bi mogao potrajati i do pet godina, ukoliko bi bio uspješan, uveliko bi nadmašio rezultate koje su postizale stare zamke.

Naime, ove zamke su kreirane davnih 50-tih i 60-tih godina, a postale su ozloglašene zbog preskupog održavanja. Pored toga, one su hvatale i sve ostale insekte, a ne samo komarce, pa su naučnici u laboratorijama morali ulagati dosta truda da bi komarce razdvojili od ostalih insekata.

Za razliku od njih, Microsoftove zamke bi zahvaljujući senzorima hvatale isključivo komarce, a kako bi koristile lagane baterije, bile bi i manje zahtjevne za održavanje.

1/1