Kompanija Canonical je objavila da je nova verzija Ubuntu Linuxa oznake 14.04 LTS, zvanično dostupna i spremna za download. Ova verzija popularne Linux distribucije pod kodnim imenom Trusty Tahr jedna je od najiščekivanijih Linux distribucija svih vremena, posebno zbog statusa LTS-a (Long-term Support) koji označava petogodišnju podršku. Kao i uvijek, na raspolaganju su 32 i 64 bitne verzije, a uz Ubuntu, na raspolaganju su još i Kubuntu, Edubuntu, Xubuntu i Lubuntu verzije sa nešto drugačijim izborom softvera.

Neki od noviteta su optimiziranost za ekrane sa velikim rezolucijama i meni aplikacija koji se sada umjesto na vrhu ekrana u statusnoj traci, prikazuje na vrhu odabranog prozora. Tu su još i novi lock screen, live promjena veličine prozora, manje Unity ikone, kao i nove dekoracije prozora koji mogu biti bez ivica i sa uglađenim uglovima. Također, tu je i novi Unity 8 interfejs, ali za sada samo u preview verziji, pošto nije bio dovoljno istestiran za LTS izdanje .

Kompletan spisak promjena imate na ovom linku, a download je ovdje. Za dowonload preporučujemo korištenje BitTorrent linka, kako bi se smanjilo opterećenje na glavne servere, te ubrzao download.

1/1