Seokheun Choi, inžinjer sa Binghamton univerziteta u New Yorku, napravio je papirnu bateriju kojoj su za rad potrebni samo mikrobi iz vode, a koja je pri tome još i jeftina te košta samo 5 centi. U prevodu, ova je baterija bukvalno pogonjena otpadnom vodom i može se presaviti.

Jedna strana baterije (koja se vidi dok baterija još nije presavijena), premazana je posebnom bojom na bazi ugljika i čini anodu baterije. Na njenoj drugoj strani nalazi se premaz otopine na bazi nikla i ona čini baterijinu katodu.

Nakon što se baterija savije, sve što joj je još potrebno za rad,jeste pokoja bakterija koju nakapate zajedno sa prljavom vodom. Naravno, ovo nije baterija kojom možete pogoniti šta god poželite - ona stvara samo malu količinu energije koja je Choiju bila potrebna za biosenzor koji je također izrađen od papira, a kojem je potrebno samo nekoliko mikrovati energije da bi radio.

Uprkos tome, riječ je o zanimljivom rješenju jer je krajnji cilj ovog projekta taj da se ovakvi jeftini senzori u dogledno vrijeme počnu koristiti za prevenciju i kontrolu bolesti u zemljama u razvoju, u kojima dosta ljudi nema pristup modernoj medicini. Iako su naučnici i ranije radili na sličnim papirnim biosenzorima, svi su oni, za razliku od Choijevog, zahtijevali i upotrebu dodatne elektronske opreme.

1/1