Naučnici iz Beča razvili su prvu prostetičku nogu koja do mozga pacijenta odašilje osjećaje poput prave noge i koja ukida takozvanu "fantomsku bol", koju mnogi pacijenti osjećaju nakon amputacije. Sam izum prvenstveno je djelo profesora Huberta Eggera sa Univerziteta u Linzu, koji je postao poznat nakon što je prije pet godina napravio prostetičku ruku koju kontroliše mozak pacijenta.

Prostetička noga funkcioniše zahvaljući većem broju senzora (njih šest) koji su smješteni u "tabanu" same proteze. Ovi senzori povezuju se sa preostalim nervnim završecima koji se nalaze na amputiranom području i koji zatim sve informacije šalju do mozga.

U prevodu, senzori "govore" osobi koja nosi protezu da se dole zaista nalazi prava noga, pa pacijent ima realan osjećaj kao da gazi svojom nogom po zemlji, a može osjetiti i kamenčiće te razliku u strukturi tla po kojem hoda.

Protezu je već isprobao bivši učitelj iz Beča, Wolfgang Rangger, koji je rekao da zahvaljujući njoj nije nijednom pao na ledu (što se zimi ranije često dešavalo), pošto sada može osjetiti po kakvoj podlozi hoda, a kaže da od trenutka kada ju je stavio, nije osjetio ni fantomsku bol.

Međutim, daleko od toga da je ova proteza jeftina: za sada košta između 10.000 i 30.000 eura, u zavisnosti od potreba svakog pojedinog pacijenta, ali se profesor Egger nada da će, nakon što se njegovom pothvatu priključe neke manje kompanije, cijena s vremenom opasti.

1/1