Američka Nacionalna uprava za sigurnost u prometu (NHTSA) razvila je u saradnji sa grupom proizvođača automobila (uključujući Ford i Volkswagen), sistem za detekciju alkohola u krvi za automobile koji će, čim detektuje u vozaču količinu alkohola veću od dozvoljene, spriječiti pokretanje automobila i njegov ulazak u promet.

NHTSA je povodom toga predstavila javnosti prototip vozila opremljenog ovom novom tehnologijom, nazvanom "Driver Alcohol Detection System for Safety" (DADSS), koja uključuje alkotest kakav koriste saobraćajni policajci (onaj na izdisaj) montiran na volan i dugme za pokretanje motora koje detektuje količinu alkohola u krvi pomoću infracrvenog svjetla.

Oba načina detekcije funkcionisat će kao pasivni sistemi, detektujući nivo alkohola u krvi i dahu za manje od jedne sekunde dok vozač diše sasvim normalno. Detekcija će započeti i u slučajevima kada vozač dotakne dugme za pokretanje motora ili stavi ruke na volan. Ukoliko sistem detektuje nedozvoljene količine alkohola u tijelu vozača, jednostavno će odbiti da pokrene vozilo.

Ovaj sistem će prvo biti testiran u vladinim vozilima, a očekuje se da bi mogao postati i opcionalan za privatna vozila u toku narednih pet godina.


 

1/1