Iako smo već neko vrijeme znali kako Windows 10 stiže ovog ljeta, protekle sedmice smo konačno saznali i tačan datum izlaska novog Microsoftovog OS-a - 29. juli 2015.

Osim toga, protekla sedmica nam je donijela i nove desktop i mobilne procesore iz Intela, ali i nove mobilne APU-ove iz AMD-a, te novu grafičku karticu iz Nvidie, koja će usrećiti sve one igrače željne vrhunskih performansi po cijeni nižoj od 1.000 USD.

Gomila noviteta je proteklih dana predstavljena i na Computexu - bilo je tu nekoliko novih G-Sync monitora i nekoliko G-Sync laptopa, kao i bezbroj noviteta iz Asusa, uključujući nove telefone, tablete i laptope, te par uređaja kakvi se ne viđaju svaki dan.

Nove laptope je predstavio i Dell, a u Kini je predstavljen i prvi bankomat koji prepoznaje ljudska lica, dok je ATM Industry Association proizvođačima bankomata preporučio da preskoče Windows 8 i pređu direktno na Windows 10.

Početkom sedmice je najavljen i novi Ubuntu smartphone, a tu negdje su nam stigle i vijesti iz Adobea, koji će obogatiti Photoshop sa novim opcijama, te Microsofta, koji je kupio kompaniju odgovornu za Wunderlist.

Puno prašine se podiglo i oko Nintenda, čija nova konzola je navodno trebala biti bazirana na Androidu, što je kompanija ubrzo demantovala. Osim Nintenda, u vijestima se našao i Valveov Steam, koji je igračima konačno počeo nuditi povrat novca, da bi krajem sedmice bio objavljen i datum početka prodaje Steam Machines računara i prateće opreme - Steam Linka i Steam Controllera.

Bilo je tu i nekoliko domaćih vijesti, kao i nekoliko zanimljivih vijesti o mozgovima i bespilotnim letjelicama.

Što se pak tiče igara, vrijedi istaći najave novog Fallouta i nastavka odličnog XCOM-a, ali i Kickstarter kampanju za novi Bard's Tale, Early Access verziju Lego Minecrafta Worldsa, Dirty Bomb otvorenu betu, te najavu PS4 remastera prva tri nastavka Uncharteda.

***

Za vas smo protekle sedmice pripremili još i nekoliko zanimljivih recenzija (bilo je tu svakakvog hardvera i jedna domaća Android igra), a pisali smo i o Readymag servisu za lagano kreiranje mikrosajtova i Fogo pametnoj baterijskoj lampi. Naravno, tu je i nova epizoda Terminala, dok ćete onu još noviju na TV-u moći gledati već sutra, pa ukoliko želite čuti naše prve utiske iz Witchera 3 - znate šta vam je činiti.

1/1