Istraživanje sprovedno od strane naučnika sa Univerziteta Binghamton u New Yorku, pokazalo je bi se do sada uobičajene metode identifikacije, kao što su otisak prsta, šifra i skeniranje očne retine, uskoro mogle uspješno zamijeniti moždanom biometrijom - odnosno mjerenjem moždanih talasa.

Kako bi to dokazali, tim naučnika je posmatrao moždane signale kod 45 ispitanika dok su čitali 75 različitih akronima tipa: FBI ili DVD, mjereći pri tome reakcije njihovog mozga na pročitano. Pri tome su se fokusirali na posmatranje onog dijela mozga koji je zadužen za čitanje i prepoznavanje riječi. Ovo skeniranje pokazalo je da je mozak svakog od ispitanika drugačije reagovao na prikazane skraćenice.

Zahvaljujući različitim očitanjima, kompujterski sistem uspješno je identifikovao učesnike sa tačnošću od čak 94%. Jedna od članica tima naučnika, Sarah Laszlo, rekla je da bi glavna prednost uvođenja ovakve metode identifikacije bila ta što se biometrijska očitanja mozga ne mogu ukrasti na način na koji je to moguće učiniti sa otiskom prsta. Nakon krađe otiska prsta, rekla je Sarah, ne možete "uzgojiti" novi prst, dok u slučaju krađe biometrijskog skena mozga možete jednostavno otkazati ukradeni sken i uzeti novi.

1/1