Reputacija Hola VPN ekstenzije velikom brzinom juri nizbrdo. Kao da otkriće da dotična od svojih korisnika pravi botnete nije dovoljno strašno, sada je sigurnosna kompanija Vectra otkrila da Hola zapravo predstavlja rizik za kompletnu mrežu ukoliko neki njen član koristi ekstenziju.

U Vectri su, naime, otkrili da Hola ima karakteristike malwarea planski dizajniranog da omogući napade različitih vrsta. Između ostalog, Hola može skidati softver bez znanja korisnika zahvaljujući internom certifikatu za propuštanje softvera.

Taj certifikat zatim biva dodan u Trusted Publishers na Windowsu, što omogućuje ubacivanje bilo kakvog programa na računar bez ikakve notifikacije za korisnika. 

I konačno, razlog zbog kojeg Vectra smatra da bi Hola mogla biti pravi zlonamjerni softver jeste to što sadrži konzolu koja omogućuje gašenje aktivnih procesa u operativnom sistemu, skidanje fajlova sa Interneta i njihovo pokretanje, kao i zaobilaženje antivirusa. Napadaču, dakle, Hola pruža pristup ciljanom sistemu kao na dlanu.

Vectra je već pronašla pet virusa koji sadrže Hola protokol, što znači da su zasad nepoznati napadači već koristili propuste u ovom popularnom VPN-u.

1/1