Općina Konjic jedna je od prvih općina na teritoriji BiH koja je svoje poslovanje „prebacila“ u cloud. Implementacijom Microsoft Officea 365, Općina Konjic osigurala je efikasno IT rješenje, koje joj omogućava fokus na pružanje boljih usluga svojim građanima.

U saradnji sa bosanskohercegovačkom kompanijom Content.ba, Općina Konjic identificirala je svoje poteškoće u poslovanju, ali i ciljeve koje želi postići. Office 365, paket Microsoft usluga smještenih u "oblak" sa svim svojim prednostima, izabran je kao najoptimalnije rješenje za odgovor na sve izazove koje je Općina imala u svom poslovanju.

Općina je implementirala Office 365 sa svim uslugama: Office desktop aplikacije, Exchange, Skype, SharePoint i OneDrive za preduzeća. Ovo je rješenje njihovih početnih izazova i postavlja temelje za buduće projekte među kojima se nalazi i migracija sa lokalnih aplikacija na Azure platformu.

"Tražili smo rješenje koje će odgovarati njihovim problemima i pružati više funkcionalnosti koje su trebale korisnicima u općinskoj administraciji. Ispitali smo raspoloživa rješenja i odlučili se za Office 365 jer pruža jednostavnost upotrebe, uštedu u troškovima, pristupačnost, mogućnost izrade sigurnosnih kopija dokumenata i poboljšanje produktivnosti. Implementacijom sistema Office 365 riješili smo pitanje datoteka kojima nismo mogli pristupiti preko lokalne mreže. Office 365 je pružio univerzalnu dostupnost do aplikacija i podataka u oblaku te tako poboljšao produktivnost." – izjavio je načelnik općine Konjic, Emir Bubalo.

Ispostavilo se da je implementacija sistema Office 365 bila vrlo uspješna, pa nije bilo potrebe za dodatnom obukom. Intuitivno rješenje korisnicima je omogućilo brzo usvajanje sistema i pozitivno prihvatanje. Čak su i nekvalifikovani korisnici bili sposobni da brzo počnu sa radom na novom rješenju i da iskoriste sve njegove prednosti.

"Posebno me raduje činjenica da je jedna općinska administracija prepoznala prednosti Office 365 i odlučila se za rješenje koje osigurava maksimalnu produktivnost, a sve sa ciljem pružanja bolje usluge svojim građanima. Ovakve uspješne implementacije i studije slučaja o njima nas stavljaju rame uz rame sa ostatkom svijeta. Vjerujem da je ovo samo početak naše uspješne saradnje sa Općinom Konjic, ali i drugim općinama u BiH" - izjavio je direktor Microsofta BiH, Omar Krivošija.

Detalje o uspješnoj implementaciji ovog rješenja i rezultatima istog, možete pročitati u studiji slučaja koja je objavljena na zvaničnoj stranici Microsofta.

1/1