AMD je upravo predstavio novi DirectX 12 APU, usmjeren, kako kažu, na elektronski sport i online igre, a koji je dizajniran za rad sa Windowsom 10.

Radi se o modelu A10-7870K, novom članu Kaveri linije procesora. Dotični ima do 12 jezgri ukupno (4 CPU jezgre brzine do 4.1GHz i 8 GPU jezgri). Ovaj APU je već dostupan, a preporučena cijena mu je i više nego prihvatljivih 137 dolara.

"AMD je napravio veliki iskorak predstavljajući najnapredniju svjetsku e-sport i online gaming procesorsku tehnologiju u A10-7870K APU-u, dajući igračima mogućnost profesionalnog igranja bez "profesionalnog" trošenja novca" – izjavio je povodom ovoga generalni menadžer računarsko-grafičke poslovne divizije u AMD-u, Matt Skynner.

Što se tiče brzine procesora, on navodno nudi 48 posto bolji framerate u popularnim igrama u odnosu na neke skuplje klasične kombinacije CPU-ova i GPU-ova. Pored toga, u AMD-u navode da je procesor 3 puta efikasniji u DirectX-u 12 od konkurentnih rješenja (detalje o testnim konfiguracijama pogledajte u fusnotama na ovom linku).

Neke od naprednih mogućnosti koje krase ovaj APU su podrška za Mantle API, VSR (Virtual Screen Resolution) – tehnologiju zaduženu za bolju sliku pri igranju na nižim rezolucijama – te FreeSync dinamično osvježavanje slike na ekranu bez zaključavanja frameratea.

A10-7870K APU se može ugraditi u postojeći FM2+ socket.

1/1