Ako ste mislili da smo nakon predstavljanja Androida M i novog Photos servisa završili sa vijestima iz Googlea za danas - grdno ste se prevarili.

Naime, Google je na svojoj I/O konferenciji pored dotičnih predstavio još i gomilu drugih noviteta - uključujući i offline opciju za svoj Google Maps servis, Jump VR platformu i Brillo operativni sistem za Internet of Things uređaje, prenosi Engadget.

Google Maps će tako uskoro biti moguće koristiti i čak i kada budete offline, a aplikacija će vam prikazivati informacije o mjestima koja budete pretraživali unutar nje - uključujući i glasovnu navigaciju. Naravno, za korištenje aplikacije u offline okruženju ćete morati downloadovati željene mape na svoj telefon/tablet, a ova opcija će korisnicima postati dostupna nekada "kasnije ove godine".

1/1

Google je također predstavio i Jump, VR platformu za kreiranje i dijeljenje VR sadržaja koja bi trebala biti dostupna "odabranim kreatorima" na ljeto ove godine, a usput su predstavili i novu verziju svog Cardboard kartonskog uradi-sam VR headseta, koji sada podržava i telefone sa ekranima dijagonale do 6 inča.

Iz Googlea su potvrdili i kako rade na Brillo operativnom sistemu za Internet of Things uređaje, o kojem više detalja možete pročitati ovdje.

Na kraju, vrijedi istaći još i to kako je Inbox aplikacija sada postala dostupna svim zainteresovanim korisnicima Gmaila, dok je Cloud Messaging dobio podršku za slanje notifikacija na iOS uređaje.

Kompletnu Google I/O 2015 keynote prezentaciju možete pogledati u nastavku: