Saradnja između naučnika sa Madison univerziteta u Wisconsinu i laboratorija za šumske proizvode američkog ministarstva poljoprivrede rezultirala je stvaranjem biorazgradivog računarskog čipa, jednim dijelom napravljenog od drveta, koji je jeftiniji od običnih čipova - i ekološki.

Rezultati njihovog zajedničkog rada objavljeni su u naučnom časopisu "Nature Communications", a vođa projekta, profesor Zhenqiang Ma, slikovito je opisao dobrobiti njihovog proizvoda: "Sada su čipovi toliko sigurni, da ih možete ostaviti u šumi, a gljivice će ih razgraditi. Postali su sigurni kao gnojivo".

Pošto se veći dio običnog računarskog čipa sastoji od nerazgradivog okvira u kojem je smješten stvarni čip, ovi naučnici su taj nerazgradivi "popratni materijal", zamijenili celuloznim nanofibrilom - materijalom koji je baziran na drvetu, fleksibilan je i biorazgradiv.

A kako bi smanjili mogućnost da se jedan takav materijal, načinjen od drvne građe, zbog vlage iz vazduha proširi ili skupi, naučnici su ga premazali epoksi premazom i tako ga učinili otpornim na vlagu.

1/1