Tvrdnje Silent Circlea da omogućuje potpuno privatnu enkriptiranu glasovnu i tekstualnu komunikaciju na računarima i mobilnim uređajima bilo je teško shvatiti ozbiljno zbog firmine fizičke ovisnosti o SAD-u. Sada Silent Circle taj problem eventualnog manjka povjerenja pokušava popraviti selidbom svog sjedišta u Švicarsku. Kompanija će glavne operacije obavljati iz ove zemlje, iako će ipak zadržati i manje urede u Americi i Britaniji.

Razlog premještanja sjedišta kompanije, kako kaže suosnivač firme, Phil Zimmermann (inače kreator PGP enkripcije), jeste to da:

"Podaci ljudi koji nisu osumnjičeni za zločine ne bi trebali biti prikupljani i pohranjivani u bazu podataka. Ne želimo da postanemo kao Sjeverna Koreja. Manja je vjerovatnoća da će neko u Švicarskoj na nas izvršiti pravni pritisak, nego u SAD-u."

Podsjećamo, svaka IT kompanija – kako je razotkrio Edward Snowden, a neke firme priznale – izložena je pritisku američke vlade i sudskim nalozima da predaju privatne podatke svojih korisnika. Ukoliko to odbiju uraditi, suočavaju se sa gašenjem i ko zna kakvim još kaznama.

Silent Circle je svojevremeno preventivno ugasio svoj email servis i obrisao korisničke podatke prije nego što je dobio nalog za njihovo prosljeđivanje vladi.

1/1