I dok čekamo ovogodišnje izdanje I/O konferencije, na webu iz dana u dan nailazimo na nove glasine o novitetima o kojima bi Google navodno trebao pričati na svojoj konferenciji za developere. A najnovije glasine se tiču nove verzije Androida, poznatije i kao Android M (interno kodno ime: Macadamia Nut Cookie, ili skraćeno MNC).

Naime, kako javlja Android Police, glavni fokus nove verzije Androida bi trebao biti stavljen na bateriju i RAM - Google navodno radi na naglašavanju performansi i pametnijem korištenju opcija koje najviše troše bateriju, usput smanjujući potrošnju RAM-a i aktivnosti koje se izvršavaju na telefonu dok je ugašen ekran.

Pretpostavlja se kako će Google posebnu pažnju obratiti na vlastite Play Services alate, koji često znaju završiti na vrhu liste aplikacija koje troše najviše baterije.

Očekuje se kako će Google novu verziju Androida zvanično predstaviti krajem ove sedmice na svojoj I/O konferenciji, a najnovije glasine tvrde kako ćemo ubrzo nakon toga dobiti i njenu developer preview verziju, dok je izlazak finalne verzije Androida M navodno planiran za avgust ove godine.

1/1