Xarin Web Designer je program za dizajniranje web sajtova isključivo grafičkim putem – bez potrebe za kodiranjem. Stvar pruža veoma visok nivo kreativne slobode (u što se možete uvjeriti i iz naše recenzije prošle verzije), a u novu 11 verziju, firma je ubacila par vrlo zanimljivih noviteta.

Prije svega, tu su pozadinske slike na web sajtovima koje se automatski "razvlače" u skladu sa veličinom prozora web browsera. Kao i uvijek, kompanija je dala i primjer kako izgleda nešto takvo napravljeno u njihovom alatu.

Dalje, sa Web Designerom 11 stigla je i podrška za online editovanje Xarinih dizajnerskih (XAR i WEB) dokumenata na bilo kojem uređaju – PC-u, smartphoneu ili tabletu. Nakon logiranja na Cloud.xara.com beta servis, dobit ćete mogućnost direktnog editovanja fajlova pohranjenih na Dropboxu i Google Driveu. Za sada je moguće samo editovati tekst te vršiti jednostavno štimanje fotografija i njihovu zamjenu.  

I konačno, tu je novi i moderniji widget za kreiranje slideshowa na sajtu, automatsko prilagođavanje veličine objekta ubačenog u kolonu teksta, kao i mogućnost podešavanja animiranih elemenata na sajtu tako da se animacija pokrene tek kada, naprimjer, pređete mišem preko objekta. 

Web Designer 11 košta 100 dolara, a demo verziju možete pronaći ovdje, pa navalite.

1/1