Studenti Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, Aladin Kapić iz Cazina i Abdulrahim Klis iz Zavidovića, došli su na ideju da kreiraju pametne plastenike, koji će funkcionisati samostalno, bez nekog većeg upliva ljudske brige i pomoći pri njihovom održavanju. Ovaj projekat, nazvan "Smart GreenGarden", omogućit će poljoprivrednicima da nadzor nad svojim biljkama vrše uglavnom preko računara ili mobilnih uređaja.

"Plastenik će raditi samostalno i neovisno od korisnika. Mikrokontroleri će umnogome zamijeniti ljudsku ruku, a dodat ćemo i simulaciju sunčeve energije, odnosno svjetla za povećanu produktivnost biljaka i tokom večeri. Filtriranu kišnicu plastenik će koristiti kao izvor vlage, dok će solarni paneli dosta pomoći ljudima čiji se plastenici nalaze dalje od kuće. Naravno, bit će zaštićen od fizičkih oštećenja, a zavisno od želje korisnika, postoji i mogućnost ugradnje neke vrste alarma", izjavio je Kapić za FENA-u.

Vrijednost ovog projekta prepoznale su i neke kompanije sa kojima su Kapić i Klis trenutno u pregovorima, a koje su zainteresovane za njihov proizvod. U svakom slučaju, sretno, momci!

Više o projektu Smart GreenGarden, saznajte iz njihovog videa:


 

1/1